بسم رب الحسین 
وَیَدْعُ الإِنسَانُ بِالشَّرِّ دُعَاءهُ بِالْخَیْرِ وَکَانَ الإِنسَانُ عَجُولاً
و انسان [همانگونه که] خیر را فرا میخواند [پیشامد] شر را میخواند و انسان همواره شتابزده است.











قرآن میفرماید: «ای کسانی که ایمان آوردهاید، از چیزهایی که شما را اندوهناک میکند نپرسید.» همچنین خداوند در مقابل درخواست حضرت نوح علیهالسلام برای نجات پسرش به او وحی فرستاد: « ای نوح، او در حقیقت از کسان تو نیست. او کرداری ناشایسته داشته است. فلا تسئلن مالیس لک به علم. [پس چیزی را که بدان علم نداری از من مخواه.)] من به تو اندرز میدهم که مبادا از نادانان باشی» نوح علیهالسلام بعد از فهم این که دعایش آگاهانه نبوده است عرضه داشت: «پروردگارا، من به تو پناه میبرم که از تو چیزی بخواهم که بدان علم ندارم.»
در دعا چه نخواهیم و چه نکنیم :
1) آنچه بدان علم و آگاهی نداریم و از سود و زیانش مطمئن نیستیم. امام صادق علیهالسلام فرمودند: راههای نجات ونابودی خودت را بشناس تا مبادا از خدا چیزی را به گمان این که نجات تو در آن است بخواهی، حال آن که سبب نابودی تومیشود.»
2) چیزهای ناشدنی. از امام علی علیهالسلام پرسیدند: «بیاثرترین دعاها کدام است؟» حضرت فرمودند: «دعا برای چیزهای ناشدنی [(مثلاً زنده شدن مرده)]. همچنین حضرتش میفرمایند: «گفتم: خدایا، مرا محتاج هیچ یک از آفریدگانت مگردان.
رسول خدا صلیاللهعلیه وآله فرمودند: ای علی، چنین مگو، زیرا هیچکس نیست که محتاج دیگران نباشد. عرض کردم: پس چه بگویم ای رسول خدا؟ فرمودند: بگو: خدایا، مرا محتاج آفریدگان بد خود مفرما.»
3) عجله نداشتن در اجابت دعا. رسولخدا صلیاللهعلیه وآله فرمودند: مردم تا زمانی که شتاب نورزند پیوسته در خیر و خوبی خواهند بود.» عرض شد. ای رسولخدا درود خدا بر تو، چگونه شتاب میکنند؟» فرمودند: به این که بگویند دعاکردیم، اما مستجاب نشد.»
4) صلاحان کار خود را به خداوند نیاموزیم. امام علی علیهآلسلام فرمودند: خداوند فرموده ای بندگان من، از آنچه به شما دستور دادهام فرمان برید و به من نیاموزید که چه چیز به صلاح شماست؛ زیرا من به آن داناترم و آنچه را به صلاح شماست از شما دریغ نمیکنم.»
5) چیزهای ناروا؛ مثلاً حرام را از خدا طلب نکنیم و یا چیزی را که به غیر آسیب میرساند. امام علی علیهالسلام فرمودند: «ای کسی که دعا میکنی، آنچه ناشدنی و نارواست از خدا مخواه.» در حدیث است که حضرتش شنیدند که مردی میگوید: خدایا، از فتنه و آزمایش به تو پناه میبرم. به او فرمودند: میبینم که از مال و فرزندت به خدا پناه می بردی. خدای تعالی میفرماید: انما اموالکم و اولادکم فتنه. بگو: اللهم انی اعوذ بک من مضلات الفتن. [(خدایا من از فتنههای گمراه کننده به تو پناه میبرم)].»

التماس دعـا